Consumentenbond: schadevrije jaren ook voor partner

Autoverzekeringsmaatschappijen moeten schadevrije jaren niet alleen aan de hoofdverzekerde toekennen, maar ook aan andere regelmatige bestuurders van een auto. Dat meldt de Consumentenbond. De consumentenorganisatie wil hierover in gesprek gaan met het Verbond van Verzekeraars.

Een klein aantal autoverzekeraars is bereid niet alleen schadevrije jaren toe te kennen aan verzekerden, maar ook aan partners of andere regelmatige bestuurders. Volgens de Consumentenbond gaat het om ANWB/Unigarant, De Nederlanden van Nu en Generali. “De meeste verzekeraars weigeren dit echter nog te doen”, zo stelt de Consumentenbond. “Volgens het Verbond is er geen bezwaar als verzekeraars het aanbod op eigen houtje doen, maar is een collectieve afspraak juridisch niet mogelijk, omdat de contracten worden afgesloten tussen de verzekeraar en de verzekeringsnemer.” De Consumentenbond is van mening dat het Verbond van Verzekeraars zich verschuilt achter de wet “om modernisering van polissen tegen te houden”.

Reactie Verbond van Verzekeraars
Bij monde van Paul Koopman laat het Verbond aan amweb weten dat verzekerden beloond willen worden voor goed gedrag. “Iemand die geen schade veroorzaakt, wil dat terugzien in zijn premiestelling. Om aan die wens tegemoet te komen en veilig rijden te stimuleren, is het systeem van schadevrije jaren bedacht. Omdat een verzekeraar alleen relatie heeft met een verzekeringnemer en niet met een bestuurder, is het juridisch niet haalbaar schadevrije jaren op te laten bouwen door een bestuurder. Een verzekeraar heeft ook niet de juridische middelen om de schadevrije jaren van een bestuurder aan te tasten. Het is wel mogelijk om de schadevrije jaren over te dragen. Verzekeraars zijn zich bewust van de beperkingen van het systeem en kijken voortdurend of aanpassingen mogelijk zijn om het systeem nog beter te laten aansluiten bij de wensen van de consument, ook in goed overleg met de Consumentenbond.”

Aanpassingen
Een aantal verzekeraars zijn volgens de Consumentenbond dus bereid voor één auto ook schadevrije jaren toe te kennen aan levenspartners als regelmatige bestuurder. “Het registratiesysteem moet hier nog wel op worden aangepast, dus het ‘verrekenen van de schadevrije jaren’ is nu nog niet mogelijk”, aldus de Consumentenbond. ABN Amro, ASR, Ditzo, Turien, Univé en United Insurance willen het toekennen van schadevrije jaren aan andere regelmatige bestuurders alleen collectief regelen.

Bron: http://amweb.nl/news-1218322/consumentenbond-schadevrije-jaren-ook-voor-partner

×

Powered by WhatsApp Chat

× WhatsAppen?