Groei spaartegoed komt tot stilstand

Het gezamenlijke spaartegoed van de Nederlanders is aan het krimpen, meldt het Financieele Dagblad donderdag. Volgens cijfers van het CBS wordt er nog steeds stevig afgelost op hypotheekschulden en is het spaarsaldo in de tweede helft van vorig jaar gaan dalen.

De krant ziet de uitzonderlijk lage rentestand als grootste argument om geld van de spaarrekening te halen en in de eigen woning te steken. Per eind februari van dit jaar stond er € 339,1 mld op de spaarrekeningen: € 4,5 mld minder dan eind augustus. Tot 2008 groeiden de spaarsaldi jaarlijks met € 10 mld tot € 20 mld, maar de laatste drie jaar was de aangroei gemiddeld slechts zo’n € 4 mld per jaar. “Je krijgt sterk de indruk dat mensen het rendement op besparingen te laag vinden”, zegt hoofd­econoom Peter Hein van Mulligen van het CBS. “Als je dan ook nog rekening houdt met de vermogensrendementsheffing, blijft er voor een spaarder niets meer over.”

Aflossingen
Anderzijds zijn de ‘vrije besparingen’ tot een recordhoogte van € 29,9 mld gestegen. Volgens het FD bestaat het vermoeden dat een steeds groter deel van de vrije besparingen wordt benut voor tussentijdse aflossingen op een hypotheek. Die waren in 2013 groter dan het totaalbedrag aan nieuw gesloten hypotheken. Volgens woningmarkteconoom Paul de Vries van Rabobank is er vorig jaar voor € 15 mld extra afgelost op bestaande hypotheken. “Wij denken dat mensen ook zullen voortgaan met extra aflossen, zeker ook door die heel lage spaarrente”, zegt De Vries. “Dit jaar zal dat gebeuren en zeker ook weer volgend jaar, omdat aflossen via schenkingen vanaf 2017 weer voor een groter bedrag fiscaal gefaciliteerd wordt.”

 Bron : http://amweb.nl/financiele-planning-724354/groei-spaartegoed-komt-tot-stilstand
×

Powered by WhatsApp Chat

× WhatsAppen?